Ramzi S. Cotran Young Investigator’s award voor dr. Tjalling Bosse

USCAP Honors

Dr. Tjalling Bosse ontvangt op de USCAP 2023 de Ramzi S. Cotran Young Investigator’s award.

Op zaterdag 11 maart ontving dr. Tjalling Bosse, gynaecopatholoog en werkzaam op de afdeling Pathologie van het LUMC de prestigieuze Ramzi S. Cotran Young Investigators award op het jaarlijkse congres van de Amerikaanse en Canadese Academie van Pathologen (USCAP). Deze award is vernoemd naar een van de belangrijke Amerikaanse pathologen Ramzi Cotran, bekend bij veel geneeskunde studenten als auteur van het studieboek Pathological basis of Disease van Robbins and Cotran.

In 1990 werd Dr. Cotran interim-voorzitter en later voorzitter van de afdeling Pathologie van het Children’s Hospital Medical Center in Boston en bouwde een zeer succesvolle, geïntegreerde en invloedrijke academische afdeling Pathologie op bij Brigham. Hij was lid van het Institute of Medicine van de National Academy of Sciences en een recente ontvanger van de Lifetime Achievement Award in Mentoring van de Harvard Medical School, wiens impact zowel nationaal als lokaal formeel werd erkend. Vooral zijn sprankelende charme, geoefend gezond verstand en absolute toewijding aan onze discipline maakten dat hij een steeds groter wordende kring van vrienden en bewonderaars kreeg. Ramzi Cotran overleed in 2000 op 67-jarige leeftijd. Vanwege zijn grote verdiensten binnen de internationale Pathologie wordt, zoals gezegd, jaarlijks door de USCAP de Ramzi Cotran Young Investigator Award uitgereikt.

In 2023 is deze prestigieuze prijs gewonnen door een 1ste Nederlandse (gynaeco)patholoog, dr. Tjalling Bosse uit het LUMC. Deze onderscheiding moet gezien worden als een grote internationale blijk van waardering voor al zijn inzet voor de innovatie en ontwikkeling binnen de gynaecopathogie in het bijzonder op het terrein van het endometriumcarcinoom.