Kwaliteitsbeleid NVVP
Kwaliteitsverbetering
De Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP) speelt een cruciale rol in het bevorderen van de kwaliteit van pathologische zorg in Nederland. Het beleid van de NVVP met betrekking tot kwaliteitsverbetering is gericht op het waarborgen van hoge standaarden binnen de pathologie door middel van diverse veldnormen o.a. met betrekking tot kwaliteitscertificering en input in multidisciplinaire richtlijnen.
Een belangrijk aspect van het kwaliteitsbeleid is de ontwikkeling en implementatie van richtlijnen en protocollen die de praktijk van pathologen ondersteunen. Deze richtlijnen worden regelmatig herzien en aangepast aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten en technologische vooruitgangen om de diagnostische nauwkeurigheid en behandelresultaten te verbeteren.
Een ander aspect is deelname aan multidisciplinaire platformen en initiatieven, die de kwaliteitsverbetering van het algehele zorgproces ten doel hebben, zoals SONCOS (platform oncologie FMS) en diverse commissies ter beoordeling van de doelmatigheid van diverse therapieën en diagnostische instrumenten.
Daarnaast bevordert de NVVP professionele ontwikkeling en opleiding voor pathologen. Dit gebeurt via webinars en congressen die gericht zijn op het bijhouden van de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied.
Het kwaliteitsbeleid van de NVVP omvat ook het bevorderen van kwaliteitsborgingsystemen en audits. Deze systemen helpen om de prestaties van pathologiepraktijken te monitoren en te evalueren, wat bijdraagt aan een systematische aanpak van kwaliteitsverbetering. Feedback en resultaten van audits worden gebruikt om verbeterpunten te identificeren en te implementeren.
Al met al is het beleid van de NVVP gericht op het continu verbeteren van de kwaliteit van pathologische zorg door middel van richtlijnen, educatie en kwaliteitsborging. Deze inspanningen zijn essentieel voor het waarborgen van een hoge standaard van zorg en het bevorderen van optimale patiëntenzorg in Nederland.
Kwaliteitsvisitaties
ISO 15189 accreditatie
Alle pathologie laboratoria in Nederland zijn geaccrediteerd volgens ISO 15189 (voluit: International Organization for Standardization (ISO) NEN-EN-ISO 15189).
ISO 15189 is een internationale norm voor medische laboratoria die eisen stelt aan kwaliteit en bekwaamheid. Het omvat kwaliteitsmanagement, technische bekwaamheid, patiëntenzorg, voortdurende verbetering en uitgebreide documentatie om betrouwbare en nauwkeurige laboratoriumresultaten te waarborgen.
Accreditatie volgens ISO 15189 wordt in Nederland verzorgd door de Raad van Accreditatie (RvA), een onafhankelijke private stichting zonder winstoogmerk, die verantwoording aflegt aan het Ministerie van Economische Zaken.
Landelijke Visitatiecommissie (LVC)
Bij de visitatie door de Landelijke Visitatiecommissie (LVC) wordt elke pathologie afdeling elke 5 jaar gevisiteerd waarbij collega pathologen de professionele praktijk beoordelen.
Dit proces heeft als doel de kwaliteit van zorg te verbeteren en te waarborgen. Tijdens een visitatie worden verschillende aspecten van de praktijk geëvalueerd, zoals medische dossiervoering, patiëntveiligheid, samenwerking binnen het team, naleving van richtlijnen, en persoonlijke ontwikkeling van de specialist.
BVO Cervix
Het BVO-baarmoederhalskanker wordt in Nederland door drie screeningslaboratoria uitgevoerd. In aanvulling op de periodieke visitaties van de beroepsgroep en de ISO-accreditatie worden de aan het BVO-baarmoederhalskanker deelnemende pathologie laboratoria periodieke elk jaar geaudit door de Referentiefunctionaris. Deze toetst de individuele screeningslaboratoria op de landelijk vastgestelde kwaliteitseisen, stelt op basis van landelijk vastgestelde indicatoren een vergelijking op van de prestaties van de screeningslaboratoria en bespreekt de resultaten met de screeningslaboratoria.
Periodiek vinden er rondzendingen plaats tussen de drie screeningslaboratoria.
BVO Colon
In aanvulling op de periodieke visitaties van de beroepsgroep worden de aan het BVO colon deelnemende pathologie laboratoria jaarlijks gevisiteerd door Bevolkingsonderzoek Nederland (BVO NL). Hierbij worden de resultaten door een Regionaal Coördinerend Patholoog (RCP) geëvalueerd aan de hand van de hiervoor vastgestelde indicatoren (audit op deelaspecten).
Periodiek vinden er landelijke coupe rondzendingen plaats. Deelname aan deze landelijke rondzending is verplicht voor alle BVO-gecertificeerde pathologen en waarnemend pathologen.
Richtlijnen
De NVVP wordt regelmatig gevraagd leden af te vaardigen voor richtlijnen die worden geïnitieerd vanuit andere specialismen. Daarnaast zijn er richtlijnen en kwaliteitsstandaarden die vanuit de NVVP zelf worden geïnitieerd. Het verschil tussen richtlijnen, kwaliteitsstandaarden en andere kennisdocumenten is hier te vinden.
Voor de afvaardiging in een richtlijncommissie wordt een vaste procedure gebruikt waarbij de betreffende expertisegroep wordt betrokken om een geschikte kandidaat te vinden. Concept richtlijnen worden vervolgens aan alle NVVP leden beschikbaar gesteld voor commentaar. Uiteindelijke autorisatie van richtlijnen wordt gedaan door het bestuur van de NVVP op advies van de CKBU. De vastgesteld procedure van mandatering is hier te vinden.
De Raad Kwaliteit van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) houdt de regie over de wijze waarop richtlijnen worden ontwikkeld binnen de medisch specialistische zorg. De CKBU heeft een afvaardiging in de Raad Kwaliteit. Meer informatie over richtlijnontwikkeling door de FMS is hier te vinden.
Opleiding en nascholing
Patholoog
Artsen in opleiding tot specialist (AIOS) worden opgeleid tot patholoog volgens het landelijke opleidingsplan. Het opleidingsplan is in 2024 herzien en het nieuwe opleidingsplan zal in 2024 worden voorgelegd aan het College Geneeskundige Specialismen (CGS) ter goedkeuring.
Nascholings- en herregistratie-eisen worden vastgesteld volgens de geldende regels van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). De NVVP organiseert jaarlijks nascholingsbijeenkomsten waaronder de Week van de Pathologie.
Voor meer informatie over opleiding klik hier
KMBP
Studenten met een universitaire opleiding gevolgd door een academische promotie op het gebied van de biomedische wetenschappen kunnen in 2 jaar tijd (1 fte) worden opgeleid tot klinisch moleculair bioloog in de pathologie (KMBP) volgens een door de registratiecommissie KMBP goedgekeurd opleidingsplan. Het opleiden van een KMBP vereist o.a. een opleider en plaatsvervangend opleider (beiden KMBP met tenminste 5 jaar ervaring) alsook een geregistreerd opleidingsinstituut. Aan het einde van de opleiding kan de kandidaat dan worden geregistreerd als KMBP bij de NVVP.
Nascholings- en herregistratie (elke 5 jaar)-eisen zijn vastgesteld in door de registratiecommissie KMBP en NVVP beheerde documenten.
Voor meer informatie over de KMBP opleiding en (her)registratie klik hier